Temu pokrećem u čast sjajnoj osobi i estradnom Umjetniku, Velikanu bosanske Sevdalinke,
gospodinu Nedžadu Salkoviću! Sigurna sam da ne postoji osoba koja još nije čula za Njegovo cijenjeno ime i Njegove "Nanule", otpjevane davne 1982.godine. No, u ovom topic-u želim Bošnjacima u Sloveniji, a i ostalim čitaocima ovog lijepog sajta i foruma, detaljnije predstaviti Nedžadov lik kao i sjajne pjesme iz Njegove raskošne diskografije.
Poštovaoci Nedžadovog jedinstvenog umjetničkog rada...ako osjetite želju da i vi ostavite koji komentar - bujrum! ![]()
Neizmjerno mi je drago što ćemo pred kraj ovog mjeseca ugostiti našeg najboljeg tumača Sevdalinke. U sklopu Izbora najboljeg izvođača sevdalinke u Sloveniji Nedžad će sve ljubitelje sevdaha obradovati buketom predivnih pjesama i time će, i petkovu i subotnju večer, okrunisati najljepsim biserima kako to samo On zna i umije!
Nedžade dragi, od srca Ti HVALA što si se odazvao pozivu u Deželu! Živ i zdrav nam bio i pjevao nam još bezbroj godina!
Zadnja izmjena od Muzikalna (09.10.2009 02:02)
Jock tu!

Istinski Sevdalija dušom i srcem več pedeset godina svojim lijepim, elegantnim izgledom, šarmom i glasom najljepšeg Slavuja, predivnim interpretacijama i vječnim pjesmama tka bosansku serdžadu najljepših boja i šara koje prepoznaju samo oni sa puno istančanog ukusa i osječaja za ono što je lijepo! On i Njegove pjesme iz raskošnog opusa blistaju kao najljepše zvijezde, a zvjezdani sjaj što maestralno širi nebom iznad rodne Tuzle i mnogo šire, vjecno traje!
To je On - jedan i jedini ♥ NEDŽAD SALKOVIĆ ♥ !
Od srca Ti HVALA na svemu, Nedžade dragi! Sevdah neće nikada nestati, sve dok postoje umjetnici kao Ti, Kralju! Živ i zdrav nam bio i zauvijek ostao Moje Najljepše Slavujče!
(Muzikalna M., 24.05. 2008.)
Jock tu!
Nedžad Salković - Princ bosanske Sevdalinke

Umjetnički rad Nedžada Salkovića vezan je za propagiranje i promociju Sevdalinke kao muzičkog fenomena Bosne i Hercegovine. Kako je Sevdalinka sama po sebi obilježje ovoga prostora, tj. differentia specifica, samim tim je i Nedžadov 50 - godišnji umjetnički rad neizmjeran muzički doprinos muzičkoj umjetnosti naše zemlje.
Nedžad Salković rođen je u Tuzli, 6. januara 1941. godine od oca Zaima i majke Sahbe /Imširagić/. Pjesma, posebno Sevdalinka od njegove najranije mladosti je njegov životni saputnik, ili kako ima običaj da kaže "To je moj dobri Ahbab". On je nesumnjivo u istoriji naše Tuzle pa i Bosne i Hercegovine po mnogima najbolji tumač muzičke filozofije bosanske Sevdalinke.
Zbog svoje elegancije, šarmantnog izgleda, profinjenog ponašanja na pozornici i pred TV kamerama, njegove kolege iz bivše Jugoslavije prozvaše ga "Princom Bosanske Sevdalinke".
Sa nepunih osamnaest godina, 1. aprila 1958. godine svoj prvi javni nastup obilježava na Radio Tuzli, tradicionalnom Sevdalinkom "Omer-beže". Od tada počinje njegov let ka vrhunskim zvijezdama tadašnje jugoslovenske estrade. U tim vrhovima neprikosnoveno ostaje i vlada decenijama.
Snimio je preko 60 gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, cd-ova i bezbroj TV emisija.
Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada, srebrenih, platinastih i dijamantskih trofeja.
Dobitnik je:
o Estradne nagrade R Bosne i Hercegovine,
o Estradne nagrade SR Jugoslavije 1986. godine (najveće umjetničko priznanje),
Velikog broja društvenih priznanja, kao što su:
o Oktobarska plaketa grada Tuzle 1982. i 1999. godine,
o Orden Bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1987. godine,
o BH Muzički oskar za 2007. godinu - Oskar za životno djelo.
Često je u raznim medijima biran za pjevača godine i ličnost godine.
Sa svojim pjesmama razgaljuje i miluje. Obišao je skoro čitav svijet, bio na svim kontinentima. Veoma je druželjubiv čovjek, pošten i rado viđen u svakom društvu. Nikad nije napustio svoju rodnu Tuzlu. Odmah po završetku brojnih turneja, snimanja, vraćao bi se u svoj rodni grad (pjesma "Voljeni grade moj") govoreći prijateljima kojih ima širom svijeta: "Odoh ja bolan u svoju Tuzlu, mojim Tuzlacima, a Vama želim zlatne dvore".
Ovo je najkraće što sam mogaqo reći o čovjeku, raskošnom Umjetniku, Tuzlaku, Sevdaliji, Nedžadu Salkoviću.
Tuzlanski vremeplov br.5, Dragiša Trifković
Jock tu!